Ove tetovaže, ponekad se nazivaju “old school” tetovažama su jasni, jednostavni i vrlo grafički orijentirani crteži koji se sastoje od teških crnih kontura i liberalne upotrebe crnog sjenćanja s minimalnom bojom. Nadalje one su crane na takav uniformirani i stilizirani način u kojima se sve javlja u dvodimenzionalnom obliku, bez iluzija dubine. To je naravno namjerno jer se taj stil proširio ranih 1900-tih kao brz i jeftin način reproduciranja jednostavnih grafičkih simbola na koži s mnogo manje preciznom i rafiniranom opremom nego što je danas. Najtradicionalnija tematika je ona vezana uz nautike i vojsku jer su vojnici i mornari bili prvi koji su radili takve tetovaže. Ovaj stil je ostao tako popularan tijekom godina zbog očite jednostavnosti, povijesnog značaja i tradicionalnih američkih korijena. Dio najpoznatijih i uvaženih pionira ove američke umjetničke forme, koji su stvorili većinu svih tradicionalnih crteža, su Don Ed Hardy, Sailor Jerry Collins i Lyle Tuttle.
Pobornici ovog stila tetoviranja danas moraju, kako bi njihov rad bio smatran ustinu tradicionalim, pripadati vrlo specifičnom i posebnom setu vizualnih “pravila” na koje predmet tetoviranja može ili ne može biti nacrtan i obojen. Među ostalim kao predložak koriste radove spomenutih pionira. Stoga se veliki dio tradicionalnih tattoo crteža interpertira ili direktno uzima iz “flasha” (listova već nacrtanih crteža tetovaža za masovno reproduciranje). Kolekcionari koje zanimaju uistinu “tradicionalne ” i tetovaže po mjeri moraju biti svjesni tih striktnih smjernica i biti sigurni da će ih odabrani tattoo majstor dobro pratiti, a istovremeno zadržavati vlastiti stil. Ako to ne uzme u obzir, kolekcionar može završiti sa “neistinitom” tradicionalnom tetovažom ili “knock off” tetovažom koju mogu raspoznati oni koji su s tim dobro upoznati. To kolekcionaru može i nemora biti važno, naravno.

Old school tattoo iz Tattoo studia Točka

Posljednji i najnoviji aspekt “tradicionalnih” tetovaža je “neo-tradicionalan” žanr koji se razvio posljednjih kodina. Kako i samo ime govori, ovaj izdanak tradicionalnih tetovaža kombinira većinu “pravila” i finesa pravog tradicionalnog stila s  obiljem modernih utjecaja kako bi stvorio interesantan i različitij hibrid. Na primjer, crteži neo-tradicionanog stila mogu i dalje imati debele crne konture i pojednostavljene oblike, ali uključuju široku paletu boja i vrlo moderne i neuobičajne teme, poput zmije sa ženskom glavom omotane oko televizora.

Ovaj stil tetoviranja najbolje odgovara kolekcionaru koji je rastrgan između tradicionalnih i modernih stilova i tema, jer ona/on želi oba aspekta.

834